Eengezinswoning, Antwerpen, 2019

House in between gardens
In 2019 start de verbouwing van deze voormalige kruidenierswinkel met historisch pakhuis en een bovenliggende woning in het hart van Borgerhout.
Het laat 19 eeuwse pand situeert zich centraal op het plein recht tegenover de imposante Sint Corneelkerk met een winkelvitrine die aansluit op het levendig plein. Het pand wordt opnieuw ingericht met een commerciƫle functie en atelierruimte op het straat nivo. Op de verdiepingen komt een duplex woonfunctie.
Het pand wordt opengewerkt in gevels en muurvlakken en krijgt verrassende nieuwe doorkijken naar interne en externe condities. Het ontwerp maakt ruimte voor inpandige binnen tuinen in voor en achtergevel. In de ontpitte centrale patio wordt een terrastuin en papyrustuin toegevoegd, doorheen het dak van het achterhuis loopt een wandelroute verzonken in het groen dak.
Door het plaatsen van een nieuwe oculus-structuur tussen zadeldak en gevel worden boeiende ver gezichten gerealiseerd vooraan naar de kerktoren en achteraan naar het districtshuis op het Moorkensplein beide uit dezelfde neo classistische periode.
De oculus krijgt een op maat bedachte afwerking met een boord van wit geglazuurde keramische stukken in extensie van de glad gepleisterde historisch gevel. De tuinen die de koppeling vormen tussen de publieke en privatieve zones worden ook afgewerkt in keramisch materiaal.