Observatiekamer, Antwepen, 2007-2010
IEA ism Edward Jambers en beeldend kunstenaar Philippe Van Damme

Toevoeging van een 'object trouve' op een bestaand 19de eeuwse herenwoning. In samenwerking met kunstenaar, curator Philippe Van Damme ontwikkelde IEA een stedelijk observatorium en houten terrasdeck op het dak van een 19de eeuwse herenwoning. De observatieruimte werd niet ontworpen maar is een gerecycleerd onderdeel van een gesloopt binnenvaartschip. Een oude stuurhut werd als een geheel / meubel gedemonteerd en terug als object trouve bovenop de woning geplaatst. De bouwheer, Eddy Jambers, koos voor deze hut omwille van haar typologie, vormentaal, schaal en historische relevantie. De stapeling van twee oogwaarschijnlijk niet met elkaar verwante lichamen (een 19de eeuwse woning in het centrum van de stad en een voormalige 'brug' van een binnenvaartschip), elk met hun einde verleden, taal en betekenis, creeert een verrassend situatie en nieuwe context die aanleiding geeft tot een bijzondere belevingen en evaringen.
Een semi-publieke route (route nolli) vanaf de inkom, doorheen de showroom via een prachtige historische traphal tot in de observatiekamer ondersteund dit poetische project en biedt de bezoeker op het eind van de wandeling een uniek uitzicht op de Antwerpse skyline. De rol van architect lag in deze opdracht niet zozeer in het creeren van een nieuwe vorm of functie maar veeleer in het erkennen en onderzoeken van de nieuwe functionele, poetische en ruimtelijke kwaliteiten en potenties van 2 verschillende volumes die elkaar ontmoeten.