Woning, Sint-Gillis-Waas, 2013-2016

Een energievriendelijke, niet te dure gezinswoning, grotendeels zelf-realiseerbaar, op een bebouwd terrein met een zonevreemde en verouderde woning, gelegen tegen een historische dijk. Dat was de uitdaging. IEA ontwierp een uiterst compacte woning met een maximale ruimtelijkheid, die aanschuurt tegen de historische polderdijk op de grens tussen Belgie en Nederland, en waarvan de draagstructuur in houtmassiefbouw is uitgevoerd. Eens deze houten prefabelementen geplaatst, die zowel de structuur vormen maar ook meteen de afgewerkte wanden en vloeren, konden de eigenaars grotendeels zelf de woning verder realiseren (de thermische isolatie, de uniforme dak- en geveldichting met vlakke kleipannen, ...) Door de doordachte orientatie en de inplanting, de schikking van de ruimten, de verhoudingen en strategische positie van de gevelopeningen, is deze woning ook zeer energievriendelijk. Vanuit 1 ruimte werd een uitkijk overheen de dijk en de staatsgrens, voorzien. De nieuwe woning huisvest enkel alle cruciale 'warme' functies, het oude bestaande huisje omvat de nevenruimtes waaraan minder hoge fysische comforteisen zijn gesteld zoals werkatelier, speelruimte, bergingen, wasplaats. Op die manier kon een deel van het historisch hoevegebouw worden geintegreerd. De woning past zich zo in het historisch landschap, en laat een jonge generatie bewoners een vernieuwde betekenis te geven aan de dijk en het wonen er bij.

Foto's: Bert Beckers