Verbouwing voormalige showroom tot kantoren, ateliers en appartementen, Antwerpen, 2014-2015

Collectiviteit in transitie
In 2013 kochten een keramiste, een theater costumiere en twee architectenbureaus de voormalige showrooms, kantoor - en werkruimten van sanitair handelaar Desco in de Bloemstraat te Borgerhout.
Het gebouwencomplex was 30 jaar geleden door Desco verlaten. Over een periode van honderd jaar hadden 3 generaties entrepreneurschap twee rijwoningen en het daarachter gelegen binnengebied met 7 site-huisjes ruimtelijk radicaal getransformeerd. 800 m2 grondoppervlak was volledig dicht gebouwd i.f.v. van louter zakelijke behoeften.
De nieuwe eigenaars, die elk een privaat deel aankochten, ontpitten in gemeenschappelijk overleg 300 m2 aan elkaar palende private ruimte in het centrum van 5 kadastrale percelen. De individuele projecten er rond zijn een oefening in het zoeken naar de eigen ruimtelijke grenzen en collectieve overlappen (zowel ruimtelijk, programmatisch als in materiaal gebruik) met de buren.
Voor de vormgeving en het beplantingsconcept van het binnengebied werd een ontwerp gemaakt door de Landschapsarchitecten van Land.