Appartementsgebouw, Antwerpen, 2005-2008

Voor de AG VESPA ontwierp IEA een groepswoningbouw met 6 zeer diverse woningtypes, varierend van van 120 tot 200 m2, van gelijkvloers patiohuis tot een triplex-penthouse. Uitgangspunt hierbij vormt de ontpitting van een stedelijk binnengebied, volgebouwd met een cluster van oude fabrieksruimten, magazijnen, kantoren en werkplaatsen van de voormalige liftenfabrikant Thiery. Ondanks het beperkte bouwbudget slaagde IEA erin een ongewoon gebouw te creeren, dat zelf op een nieuwe manier het wonen in het binnengebied voorziet, deze keer echter temidden van tuinen. Een open gaanderij langs de straatzijde en een centrale 'binnenstraat' zorgen voor een bijzondere sociale relatie tussen de bewoners en de wijk. Het 'groene' penthouse werkt als een rustgevende boomkruin temidden van het nog steeds dens bebouwde straatbeeld.

Foto's: Stijn Bollaert