Eengezinswoning, Berchem, 2017 - 2018

Transformatie van een 19°eeuwse woning voor een nieuw samengesteld gezin te Berchem-Antwerpen. De kwaliteit van het historische rijhuis ligt in de open ruimte achteraan die doorheen de tijd in aanbouwen, veranda’s en verdoken inbouwkasten losgerukt werd van de doorlopende enfilade van hoge ruimtes vooraan in het statige burgerhuis. De eengezinswoning transformeerde naar een open leefruimte en keuken aansluitend op de tuin op de gelijkvloerse verdieping. De residentie vertrekken voor de ouders werden vergroot op nivo 1 met een zonneterras en dressing, de afzonderlijke leefstudio’s voor de kinderen ontginnen de ruime zolderverdieping. De oude keramische vloeren en het trapgeheel werden zorgvuldig gerestaureerd en deels herbruikt tussen de nieuwe vloeren. Oude statige moulures in de woonruimtes werden hersteld. Door het toevoegen van slimme lichtopeningen en doorsteken op strategische plaatsen wint de woning aan lucht, licht en georganiseerde bergruimte. De fietsenberging in de traphal krijgt aan de andere zijde een dubbele functie als bibliotheek- en werk ruimte voor de woonzone. Door het toevoegen van specifieke interieur interventies in wand, plafond en vloer wordt de functionaliteit in de woning verhoogd, de ruimtelijke beleving versterkt.