Voortuin, Antwerpen, 2015

De vitrine van een oud historisch woon- en winkelhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl werd aangepast naar een gevelraam met hierin een voortuin. De woning bezat reeds een schaduwrijke N-O georienteerd koer achteraan waar enkel varens gedijen. Hieraan werd een Z-W georienteerde voortuin toegevoegd.
De nieuwe voortuin werkt als sociale interface met de omgeving en als een vitrage: een decoratief groen scherm dat het zonlicht tempert en te veel inkijk van buitenaf voorkomt. Afhankelijk van de planttypes en het seizoen wordt de raamopening beperkt, veel of zeer veel bedekt. De voortuin bevindt zich binnen op een halve meter van de vloerpas en buiten op 2 meter van het straat niveau.
De voortuin werd gerealiseerd in 2 gemoffelde stalen bloembak strippen. De eerste strip is volledig verankerd aan en verwerkt in de voorgevel. De 2de strip bestaat uit 5 losse, wegneembare elementen die worden vastgehaakt aan de eerste strip maar ook als autonome deel in de woning kunnen worden geplaatst.