Sociale huisvesting, Boom, 2019-

Wedstrijdproject voor de huisvestingsmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek. Een bestaande woning in een erfgoedwijk te Boom wordt grondig verbouwd. De rijwoning wordt getransformeerd naar een duplex doorzon studio en een tuinstudio voor bewoners met een gehoorbeperking. Achteraan wordt een gemeenschappelijke kweektuin geïntroduceerd op het lange perceel dat zich achteraan ontsluit via een buurtwegel. Via deze ontsluiting kan de woongroep in interactie gaan met de buurtbewoners en ook terrein maken voor initiatieven die sociale cohesie en samenwerking genereren. In het ontwerp werden een aantal ruimtelijke principes uitgewerkt die specifiek inspelen op de behoeftes voor de toekomstige bewoners: zeer lange doorkijk assen en vista’s voor visueel contact en ruimtelijke herkenning. Het maximaal vermijden van dode hoeken, de introductie van optimale lichttoetreding en het maken van duidelijke referentiepunten in elke kamer en passage. Het huis wordt uitgewerkt voor een individuele leefgroep van maximaal 4 personen die zelfstandig wonen. De bestaande woning wordt gerenoveerd met respect voor de intrinsieke erfgoedkarakteristieken en met een toevoeging achteraan in houtskeletbouw. Er wordt bijzonere aandacht besteed aan de akoestische kwaliteit en sensoriele beleving van het woongebouw.